Rolex Yacht-Master, hur gick auktionen?


Som den inbitne läsaren vet var det klockauktion på Kaplans i helgen. Många fina klockor gick under klubban, däribland en riktig skönhet som vi tog upp förra veckan: Rolex Yacht-Master i helguld och djuphavsblå urtavla. Så hur gick det då?

Om sanningen ska fram så klubbades denna ögonsten igenom för sitt utropspris, dvs. 75 laxar. Ett fynd om ni frågar mig. En av bloggens läsare, NG, fingrade på mästerverket men drog sig ur i sista stund eftersom han inte ansåg sig själv ha rätt attityd. Jag säger: fake it till you make it.

Men vad är då historien bakom Yacht-Master?

Rolex Yacht-Master ref. 16622

Yacht-Master är bland de senaste modeller Rolex släppt och introducerades på marknaden så sent som 1992 (Rolex är inte direkt känt för att leverera nya modeller stup-i-kvarten, reds. anm.). Modellnamnet refererar såklart till äventyr på havet. Men till skillnad från andra Rolex syskon – så som Submariner och Sea-Dweller – gäller det denna gång aktiviteter ovanför, hellre än under, ytan.

När Yacht-Master först introducerades 1992 var det i form av en 18k guldklocka med referensnummer 16628 och vit urtavla. Klockan byggde på samma urverk som sina syskon Submariner och Sea-Dweller, dvs. Rolex caliber 3135. Men där stoppar likheterna. För även om Yacht-Master är utrustad med klassisk triplock-krona är klockan endast vattentät till 100 meter. Men vilken dåre dyker egentligen med en guldklocka?

År 1999 lanserade Rolex Yacht-Master ref. 16622 gjord av stål/platina som blev en given succé. Alla som var något ville ha en Rolex i “Rolesium” (intern benämning av materialbladningen stål & platina), vilket resulterade i en väntelista på flera år – något som tidigare bara hänt med Rolex klassiska modell “Daytona”. Kändisar på A-listan, så som Brad Pitt, skapade ännu mer hype kring Yacht-Master.

Brad Pitt med sin Rolex Yacht-Master

Under Basel-mässan 2007 lanserade Rolex en uppdaterad version som fick namnet “Yacht-Master II”. Detta är en 44mm stor kronograf som produceras i vitt eller gult guld med den nätta prislappen av ca. 260 000 sek.

Rolex Yacht-Master II Yellow Gold, ref 116688
Rolex Yacht-Master II White Gold, ref. 116689

Enligt mig är Yacht Master II bland det fulaste som någonsin gjort och ett bevis på total brist på still och finess – en stor och otymplig bjässe som passar bäst på en oljestinn shejk. Prova den så förstår ni nog vad jag menar…

 

 

This entry was posted in Brands, Klockor, Rolex and tagged . Bookmark the permalink.
Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /storage/content/67/119367/timetalk.se/public_html/wp-content/plugins/facebook-like-a-lot/plulz/lib/Model/PlulzFacebookAbstract.php on line 1048